13 april 2017

Blog

René Moonen

Bedraad alarmsysteem zelf installeren

Veel mensen die een alarmsysteem willen kopen zullen neigen naar de aanschaf van een draadloos alarmsysteem. Een bedraad alarmsysteem zelf installeren lijkt namelijk een grote horde. Maar wist u dat de moderne alarmsystemen ook veelal een hybride mogelijkheid hebben? Een hybride alarmsysteem is een systeem dat bedrade zones kan schakelen en draadloze zones. Dit maakt het alarmsysteem erg flexibel. Zo maakt u gebruik van de betrouwbaarheid van een bedraad alarmsysteem en het gemak van een draadloos alarmsysteem.

Bedraad alarmsysteem

De aanleg van een alarmsysteem begint met een goed plan. De meterkast in huis lijkt een goed startpunt omdat de meeste infrastructuur in huis hier samenkomt. Het startpunt is de plek waar ook de alarmcentrale zelf komt te hangen. Let bij de keuze dat de volgende zaken aanwezig zijn:

 1. Telefoonlijn aanwezig of makkelijk te bereiken
 2. Internet aanwezig of makkelijk te bereiken
 3. Mogelijkheid om met draden weg te gaan naar de melders
 4. Elektriciteit of stopcontacten aanwezig
 5. Voldoende plaats. Een minimale rechte oppervlakte van 50cm x 50cm is zeer aan te bevelen.

Melders

Als men een keuze heeft gemaakt voor de plaats waar de centrale alarmunit komt te hangen kan men gaan kijken voor de melders.  Bij de keuze van de alarm melders zijn er legio mogelijkheden. De meest bekende alarmmelders zijn het magneetcontact en de bewegingsmelder. De laatste wordt ook wel PIR genoemd. De afkorting PIR staat voor passieve infrarood detectie. Deze detectoren reageren op lichaamswarmte. Het nadeel van deze detectoren is echter dat deze reageren op kleine huisdieren, zoals hond en kat. Hiervoor zijn ook diervriendelijke melders verkrijgbaar die meestal worden aangeduid met PET. Het doel van een alarmsysteem is natuurlijk om de inbrekers buiten te houden. Daarom maakt men een verschil tussen buitenmelders en binnenmelders. PIR detectie zijn typische binnenmelders, terwijl de magneetcontacten buitenmelders zijn. Zo heft elke melding zijn eigen specifieke toepassing.

 • Magneetcontact – Voor het beveiligen van ramen en deuren
 • PIR – Voor het beveiligen van ruimtes. Een infraroodsignaal gaat meestal niet door vensterglas heen. Dit betekent dus dat de inbrekers eerst het huis betreden moeten hebben voordat deze sensor reageert
 • Glasbreukmelder – Voor het beveiligen van grote oppervlakten glas. Deze reageert op het geluid van brekend glas.
 • Seismische sensor – Voor het beveiligen van grote oppervlakten glas. Deze reageert op trillingen en stoten
 • Noodoproep melder – Voor een directe paniekmelding (overval, medische oorzaak) Dit kan worden uitgevoerd met een drukknop onder bijvoorbeeld een toonbank of een touwtje om de nek.
 • Gevaren melders – Voor meldingen van direct gevaar zoals rook, vuur en water

Bediening van het alarmsysteem

In het leven van de moderne mens is de smartphone bijna niet meer weg te denken. Veel alarmsystemen kan men tegenwoordig bedienen met een app zodat men het alarmsysteem in- en uit kunt schakelen. Bij een bedraad alarmsysteem is dit echter nog niet het geval. Dit komt omdat verzekeringsmaatschappijen eisen dat het systeem een gesloten systeem is zonder externe bemoeienissen, behalve een gecertificeerde meldkamer. Dit betekent natuurlijk niet dat u het systeem niet in en uit kunt schakelen op afstand. Voor het bedienen van een bedraad alarmsysteem of hybride alarmsysteem zijn er de volgende mogelijkheden

 • 1 of meerdere bedieningspanelen. Inschakelen en uitschakelen door middel van een code
 • 1 of meerdere proximity keytags. Deze vervangen het intoetsen van een code.
 • Sleutelschakelaar, inschakelen van het systeem door middel van een code
 • DRH-5024: GSM deuropener. Hiermee kunt u het systeem op afstand in- of uitschakelen

Meldingen van het alarmsysteem

Uiteraard wilt u geinformeerd worden als er een melding is. Wilt u liever een stille melding? Ook dat is geen probleem. Heel veel mensen willen liever geen maandelijkse kosten en kiezen dus voor een alarmsysteem zonder abonnement bij een meldkamer. U kunt een melding krijgen op uw mobiele telefoon, een gesproken bericht op uw telefoon of een luid alarm met een binnensirene of een buitensirene. Raadpleeg de eisen van uw gemeente als u overweegt een buitensirene te monteren. Sommige gemeenten hebben dat namelijk liever niet. Om meldingen te ontvangen kiest u 1 van de opties:

 • Ingebouwde PSTN kiezer. Analoge telefoonlijn noodzakelijk.
 • Externe PSTN kiezer, mogelijkheid tot gesproken berichten. Analoge telefoonlijn noodzakelijk.
 • Externe GSM kiezer, mogelijkheid tot gesproken berichten. GSM sim-kaart noodzakelijk.
 • Binnensirene. Luid signaal in huis
 • Buitensirene. Luid signaal buitenshuis.
 • Flitser, flitslicht om de aandacht van voorbijgangers te trekken

Een bedraad alarmsysteem zelf installeren kan na al deze keuzes beginnen. De bedrading van de melders worden allemaal terug gebracht naar de centrale alarmunit. Hier worden deze, bij voorkeur solderen, met elkaar en met de centrale verbonden. Als u vragen heeft dan kunt u altijd contact opnemen. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende componenten

Abus Terxon Systeemoverzicht

Nu kopen