7 juni 2018

Woning

GSM Secure

Camerabeveiliging met opname: hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Zorgen voor camerabeveiliging van uw woonhuis met opname? Let bij de keuze voor een set bijvoorbeeld op de kwaliteit van de opgenomen beelden, om daarvoor voldoende opslagruimte beschikbaar te hebben.

De kwaliteit van de beelden is van grote invloed op de hoeveelheid opslagruimte die u nodig heeft. Daarnaast is het interessant om goed te kijken naar de compressie en bitrate, net als naar het aantal frames per seconde. En wilt u de camerabeveiliging set zuinig om laten gaan met de opslagruimte? Kies dan een model met bewegingsdetectie.

Kwaliteit van de opgenomen beelden

De kwaliteit van de opgenomen beelden door de camerabeveiliging voor uw woonhuis is van grote invloed op de hoeveelheid opslagruimte die u nodig heeft. Een 1080p Full HD camera met H.264 compressie neemt bijvoorbeeld 8MB aan bandbreedte in gebruik. Om doorlopend op te nemen heeft u 500GB per week aan opslagruimte nodig.

Wilt u gebruik maken van camerabeveiliging met opname die dag en nacht filmt? Dan kunt u er met 500GB voor zorgen dat de beelden maximaal een week beschikbaar zijn. Vindt u dat te veel of wilt u andere mogelijkheden bekijken? Let dan kritisch op de compressie, de bitrate en het aantal frames per seconde.

Compressie en bitrate

IP-camera’s voor camerabeveiliging maken standaard gebruik van H.264 compressie. Alternatieven zijn H.265 en ook MPEG 1 tot en met 4. De compressietechnieken verwijderen delen van het beeld die voor het menselijk oog moeilijk waarneembaar zijn. H.264 is over het algemeen het meest effectief, dankzij de lagere belasting daarvan.

Gebruikt u meerdere camera’s? Dan is het de moeite waard om de bitrate van de beelden omlaag te brengen. Dit is direct van invloed op de hoeveelheid opslagruimte die u nodig heeft voor de camerabeveiliging van uw woonhuis met opname. Heeft u bijvoorbeeld 3 camera’s? Dan loopt 8MB aan bandbreedte eenvoudig op naar 24. Dat betekent 1,5 terabyte aan benodigde opslagruimte per week. Houd er wel rekening mee dat een lagere bitrate de kwaliteit van de beelden laat afnemen.

Frames per seconde

Tenslotte is het de moeite waard om kritisch te kijken naar het aantal frames per seconde. Bij 30 frames per seconde is er sprake van een standaard goed vloeiend beeld. Meer frames per seconde maken het beeld vloeiender, maar vragen om meer dataopslag. Pas op met een te laag aantal frames per seconde, omdat het de vloeiendheid en herkenbaarheid van wat er gebeurt beïnvloedt.

Camerabeveiliging met bewegingsdetectie

Wilt u zuinig omgaan met de camerabeveiliging met opslag? Kies dan een systeem met bewegingsdetectie. Die schakelt alleen in als er wat gebeurt, waardoor er veel minder opslagruimte nodig is.

U kunt online de systemen voor camerabeveiliging vergelijken, om daar een goede keuze uit te maken. En heeft u vragen? We horen graag van u.