21 april 2017

Blog

René Moonen

Drukmat met sensor brengt verlichting voor mantelzorgers

Het Nederlands Limburgse bedrijf GSM Secure uit Roermond heeft een uniek systeem op de markt gebracht dat mantelzorgers kan helpen bij hun dagelijkse zorg. Een drukmat met sensor aangesloten op een alarmsysteem kan detecteren wanneer een dementerende oudere ongewild het bed of huis wilt verlaten.

De drukmat ziet uit als een standaard deurmat en kan onder een bestaande deurmat gebruikt worden. Op het moment dat er een voet op wordt gezet zal een luchtstroom de draadloze druksensor activeren. In combinatie met een bijbehorend gsm alarmsysteem kunnen er bepaalde acties plaatsvinden. Men kan bijvoorbeeld er voor kiezen om een luid alarm te laten horen, maar men kan er ook voor kiezen om één of meerdere telefoonnummers te bellen of te berichten. Het gsm alarmsysteem is uitgerust met een sim-kaart zodat het geheel onafhankelijk kan werken van een bestaande telefoonlijn.
“Juist door het gebruik van een sim-kaart worden de toepassingen aanzienlijk”, aldus Piet Nelissen, mededirecteur van GSM Secure. Het systeem kan bijvoorbeeld ook in een verzorgingshuis of woonboot geplaatst worden waar geen directe telefoon voorziening aanwezig is. Hierdoor kan de familie of andere naaste mantelzorgers direct op de hoogte worden gebracht, als zich een calamiteit voordoet. Dit kan het verlaten van een huis of kamer zijn, maar ook als iemand uit bed zou vallen.
De drukmat met sensor is ontwikkeld door een Duitse partner in Heinsberg die al jaren actief is op het gebied van alarmsystemen en smartphone toepassingen.

Melding op telefoon zonder abonnement

Na de melding op de telefoon kan de mantelzorger meerdere acties ondernemen. Men kan direct met de betrokkene spreken omdat het alarmsysteem ook als intercom kan functioneren. Ook kan men via een app op de smartphone beelden van de locatie bekijken.
Het alarmsysteem kan met diverse accessoires uitgebreid worden zoals een noodknop, camera, rookmelder of gasmelder. Er zijn geen maandelijkse kosten door een abonnement, de enige bijkomende kosten zijn de eventuele oproepen vanuit de simkaart. Heeft u nog vragen neem dan gerust contact met ons op of kijk op de pagina voor meer informatie