25 september 2017

Blog

GSM Secure

Wat is een PTZ camera? Pan, Tilt en Zoom

PTZ, waar staat dat voor? Het staat voor Pan, Tilt en Zoom. Voor wie een beetje Engels spreekt begint er dan wellicht iets te dagen. Het gaat om het heen en weer draaien van het beeld, het kantelen en het zoomen. Kort door de bocht kan een PTZ-camera bewegen, om bepaalde delen van de ruimte of het buitengebied beter in beeld te brengen.

We onderscheiden de reguliere PTZ-camera en de PTZ IP-camera. Het gaat in de beide gevallen om een camera die kan pannen, tilten en zoomen. Dan betekent dat de camera kan draaien, kan kantelen en kan zoomen om nagenoeg ieder gedeelte van de ruimte in beeld te brengen. Dat is vooral prettig op het moment dat niet alles zichtbaar is, maar u dat wel zou willen.

Tip: veel van de PTZ-camera’s zijn te bedienen vanaf een smartphone. Dat betekent dat u daarmee kunt bepalen welk gedeelte u in beeld wilt brengen, bijvoorbeeld om uw kleintje goed in de gaten te houden.

PTZ met IP-mogelijkheden

Om de PTZ-camera met uw smartphone te kunnen gebruiken heeft u over het algemeen een PTZ IP-camera nodig. IP staat voor Internet Protocol. Het gaat dan om een camera die u kunt aansluiten op een (draadloos) netwerk. Dat maakt vervolgens een verbinding met een smartphone of een ander apparaat mogelijk. Vanaf die apparaten kunt u de camera bewegen om bepaalde onderdelen van de kamer in beeld te brengen. Of kunt u daarom inzoomen, afhankelijk van wat u in beeld wilt brengen.

Beeldkwaliteit van de PTZ-camera

De prijs hangt onder andere af van de netwerkmogelijkheden, net als van de beeldkwaliteit van de camera die u kiest. U kunt zich voorstellen dat een camera van betere kwaliteit een hogere prijs heeft. Gebruikelijk is de 1080p-beeldkwaliteit. Er is dan sprake van een scherp beeld, zoals we dat ook kennen van de meeste moderne televisies. Een hogere kwaliteit leidt tot een hogere prijs. Lagere kwaliteit zou het lastig maken om in te zoomen op de beelden en die toch scherp op het beeld te kunnen krijgen.

PTZ-camera kopen

Uiteraard zijn er verschillende PTZ-camera’s beschikbaar, bijvoorbeeld op basis van de IP-waarde. In dit geval staat de IP-waarde voor de weerstand tegen water en stof. Let er vooral voor toepassingen buiten op dat de waarde hoog genoeg is.

De meeste PTZ-camera’s zijn te bedienen vanaf iOS en Android. In een aantal gevallen kan dat ook vanaf Windows of vanuit een webportal, zodat u er ook op een laptop toegang toe kunt krijgen. Een aantal van de camera’s zijn gemakkelijk te installeren en een paar behoeven zelfs helemaal geen technische kennis. U kunt online een PTZ-camera kopen.