16 februari 2018

Woning

GSM Secure

Net te laat: de schade van een lekkende wasmachine en ruimte die overstroomt

De wasmachine is een prachtig apparaat. Die de was doet, zonder dat u daar zelf mee aan de slag hoeft. Een fijn idee, omdat de was er weer mooi schoon uitkomt. En al behoorlijk droog, dankzij het centrifugeren.

En vooral ondanks de hoeveelheid water die de machine gebruikt. Dat brengt namelijk een behoorlijk risico met zich mee. Vooral op wasmachines zonder een actieve bescherming tegen lekkage. Op het moment dat de machine of de aansluitingen zouden lekken kan dat tot aanzienlijke schade leiden.

Lekkage van de wasmachine op zolder

Dat komt door een paar verschillende factoren. Ten eerste gebruikt de wasmachine behoorlijk wat water. Water dat gemakkelijk het laminaat van de vloer aan kan tasten, maar dat meer risico’s met zich meebrengt. Vooral wanneer het om meer water gaat kan dat op den duur door de vloer heen sijpelen. Omlaag, richting het beton eronder. Op die manier kan het water een eigen leven gaan leiden en kruipen naar de plekken waar dat totaal niet thuis hoort.

Indien er sprake is van meer lekkage bestaat zelfs het risico dat heel de vloer blank komt te staan en dat het water daarna doorstroomt naar bijvoorbeeld het trapgat. Op die manier kan een lekkende wasmachine enorm veel schade berokkenen, terwijl het een onschuldige machine lijkt.

Melding van teveel water

Gelukkig bestaan er mogelijkheden om die waterschade te voorkomen, vooral door op tijd een melding te ontvangen. Een melding van water dat zich buiten de machine begeeft, wat niet de bedoeling is. Zodra er water buiten de machine treedt is het immers belangrijk om daar zo snel mogelijk een melding van te ontvangen. Alleen op die manier lukt het om snel genoeg in actie te komen en verdere schade te voorkomen.

Dat lukt het best met een watermelder. Die houdt in de gaten of er sprake is van water, bijvoorbeeld als het gevolg van een wasmachine die begint te lekken. Om vervolgens meteen alarm te slaan, met een sirene. Goed voor meer dan 85 dB. Dat betekent dat het geluid door heel het huis goed te horen is en dat de meeste mensen daar meteen wakker van worden.

Watermelder kopen

Een watermelder kopen? Dat kan eenvoudig online, we hebben een paar verschillende modellen in het assortiment. Eenvoudig aan te schaffen als stand-alone watermelder, net als binnen een breder systeem.

Voorkom op die manier dat eventuele lekkage van een wasmachine of op een andere manier tot schade kan leiden. Ook interessant op bijvoorbeeld een (woon)boot en in andere situaties waarin water een gevaarlijke rol kan spelen.

En meer weten over de watermelder of een van onze andere producten? Neem contact op, dan vertellen we u er graag meer over.