21 september 2017

Blog

GSM Secure

Paniek! Stroomuitval: hoelang blijven gekoelde producten houdbaar?

Poef! De televisie en radio schakelen uit, de computer doet het niet meer en de kaarsen moeten eraan te pas komen om ’s avonds wat licht te kunnen maken. Heel lastig, die stroomuitval. En gevaarlijk bovendien. Of niet? Hoelang blijven gekoelde producten in de koelkast en vriezer eigenlijk houdbaar? Het Voedingsinformatiecentrum weet het antwoord. Geen zorgen over de producten in de vriezer, maar in de koelkast wordt het al snel een stuk spannender.

stroomuitval

Geen zorgen over de vriezer

De vriezer werkt het best bij een temperatuur van minimaal -18 °C. Bij die temperatuur raken de producten snel bevroren, waardoor ze een lange tijd goed te bewaren zijn. Bijkomend voordeel van die (zeer) lage temperatuur is dat deze niet zo snel op zal lopen wanneer er sprake is van stroomuitval.

Tip: houd de vriezer in ieder geval dicht tijdens stroomuitval. Even kijken welke producten erin liggen zorgt gemakkelijk voor een snellere stijging van de temperatuur, omdat de warme lucht die naar binnenstroomt vanuit de kamer niet meer gekoeld kan worden.

Diepgevroren producten in de vriezer blijven bij stroomuitval gemiddeld genomen zo’n 24 uur bevroren, dus weinig zorgen op dat gebied. Pas na die tijd bestaat het risico dat er producten bedorven zijn. Producten die ingevroren zijn gebleven kunt u namelijk gewoon weer opnieuw invriezen.

Aan tafel met koelkastspullen

Door naar de koelkast, want daar wordt het volgens het Voedingscentrum al sneller spannend. De koelkast werkt het best bij zo’n 4 °C. Dat is een stuk minder laag dan de vriezer, waardoor de temperatuur ook sneller oploopt naar gevaarlijke waarden. Bij stroomuitval kan de temperatuur bijvoorbeeld gemakkelijk 7 °C en meer bereiken. Boven die temperatuur is het verstandig om de bederfelijke producten in de koelkast meteen te gebruiken: aan tafel dus!

Let op: zodra de temperatuur in de koelkast boven de 15 °C komt is het risico groot dat de producten (zeer) snel bederven. Het is dan verstandig die niet meer te consumeren, maar meteen weg te gooien.

Temperatuurbewaking in de koelkast en vriezer

De meeste vriezers en koelkasten hebben helaas geen thermometer aan boord, laat staan een melder die een signaal geeft op het moment dat de temperatuur te hoog oploopt. Gelukkig kunt u daarvoor gebruik maken van een temperatuurbewaker. Dit apparaat meet de omgevingstemperatuur en kan een signaal afgeven wanneer de temperatuur te hoog oploopt, bijvoorbeeld tijdens stroomuitval.

Bijkomend voordeel? De temperatuurbewaker werkt op basis van een GSM-signaal. Dat betekent dat er geen wifi voor nodig is en dat het ook op afstand mogelijk is om hier een melding van te krijgen. Dan is bij thuiskomst in ieder geval duidelijk of de producten uit de koelkast na een tijdelijke stroomuitval mogelijk gevaar opleveren en dat het wellicht beter is om meteen even nieuwe boodschappen te doen.
Temperatuur bewaking