21 juni 2016

Blog

René Moonen

Seniorenalarm onder de loep

Steeds meer ouderen zijn op zichzelf aangewezen als ze hulpbehoevend zijn. In die nood zijn ze vaak aangewezen op hun partner, familie of kennissen die als mantelzorger fungeren. Uiteraard zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden en hulpmiddelen voor ouderen. Zorgorganisaties staan op om op deze behoefte in te spelen door een seniorenalarm aan te bieden. Deze personenalarmering is meestal in combinatie met een maandabbonement. Hierbij betaald men dan meestal een bedrag tussen de €20,-  en €60,- per maand. Natuurlijk biedt de aanbieder hiermee een persoonlijk alarm voor de mantelzorger. Maar is dit wel een goede duurzame oplossing? Liever zou men zien dat in het geval van nood er een nummer gebeld, werd zonder abbonement dat maandelijks van uw rekening wordt ingehouden.

Persoonlijk veiligheidsalarmPersoonlijk veiligheidsalarm

Neem het verhaal van Hendrik (68) en zijn vrouw Adelheid (65). Adelheid kampt sinds enkele jaren met de klachten van reuma. Hendrik zorgt dag en nacht voor haar en is  ieder moment van de dag wel bij haar in de buurt. Hendrik maakt zich zorgen dat, op het moment dat hij boodschappen doet, Adelheid iets gebeurt. Ze zou zo maar kunnen struikelen en heel vervelend kunnen vallen. Een oplossing zou een seniorenalarm of persoonsalarm kunnen zijn. Door 1 druk op de knop gaat er een alarm van 130 db (vergelijkbaar met een straaljager op 100 meter), waardoor een buurvrouw of iemand anders kan omlopen. Dit valalarm heeft u voor nog geen €15,- in huis inclusief verzendkosten. Behalve de batterijen heeft deze geen enkele installatie nodig

Telefoonkiezer met paniektoets als seniorenalarm

Seniorenalarm Telefoonkiezer met paniektoets

Maar ondanks de liefde en zorg voor zijn vrouw mist Hendrik ook de wekelijkse tennisavond met zijn vrienden. Graag zou hij even een paar uurtjes van huis willen, zonder dat hij zich druk hoeft te maken dat Adelheid iets overkomt zonder zijn medeweten. Sinds enkele weken heeft hij nu de telefoonkiezer in huis en hij is dolgelukkig. Drie nummers kunnen geprogrammeerd worden. “Mijn nummer staat nu op de eerste plek, maar als ik niet op tijd opneem dan belt de telefoonkiezer gelijk onze dochter Inge (37) die binnen 10 minuten hier kan zijn. En mocht zij niet opnemen dan heb ik Jaques hier tegenover bereid gevonden om even te komen kijken. Hij heeft ook al een sleutel”

200858281_1fbb466110_b

De meeste zorginstellingen die een seniorenalarm aanbieden, leveren ook gelijk personeel voor de zorg aan bij de alarmknop voor ouderen, maar dat is vaak niet nodig. Juist dat extra steuntje maakt het leven van Hendrik en Adelheid net wat aangenamer. Adelheid lacht:” Blij dat Hendrik weer kan gaan tennissen. Ik ben erg blij met zijn zorg, maar 24×7 binnen zitten werkt ook wel een beetje op mijn zenuwen”

De telefoonkiezer komt met 2 alarmknoppen. Zo kan 1 alarmknop omgehangen worden en de ander ergens op de bad- of slaapkamer.

Alarmsysteem met noodoproep en camera

De 20 euro per maand die bespaard worden kunnen natuurlijk ook geinvesteerd worden in de aanschaf van een alarmsysteem. Buiten het feit dat uw woning beveiligd wordt, biedt het ineens meer mogelijkheden voor de mantelzorger

  • Ingebouwde telefoonkiezer bij een alarm
  • Uitbreidbaar met meedere noodoproepzenders
  • Uitbreidbaar met een beveiligingscamera
  • Mogelijkheid om te spreken en luisteren ter plekke via uw mobiele telefoon
matigard drh-mat-sos