30 mei 2016

Veilig op reis

René Moonen

Videobewaking rondom uw huis

Bij het beveiligen van uw huis denkt u vaak aan het plaatsen van een alarminstallatie. Echter zijn er tegenwoordig talloze oplossingen als u ook videobeelden wilt bekijken. Overweegt u om een videobewakingsset te kopen heeft u de keuze uit verschillende systemen. In grote lijnen heeft u bij videobewaking de keuze uit de volgende oplossingen:

1. Analoge videobewaking met draadTVVR36210_webl

Bij deze sets sluit u de kabels naar de camera aan via een zogenaamde coax kabel. De uitgang van de camera is een PAL/VGA signaal en er is geen beperking voor de overdracht van de beelden. De beelden kunnen in HD kwaliteit worden opgeslagen in de recorder. De meeste recorders zijn uitgerust met een harde schijf voor de opslag van de beelden en hebben een internetaansluiting voor het doorzetten van de beelden naar uw smartphone. Door middel van een app op de Iphone of Android telefoon zijn de beelden te bekijken. Voor Windows telefoons kan men de beelden met een webbrowser bekijken.

Voordeel: Relatief goedkope en kwalitatief hoogwaardige oplossing

Nadeel: Kabels nodig naar de cameraset en voeding voor de camera. Dit kan wel op 1 kabel gecombineerd worden.
Nu kopen


2. Digitale bewakingset met draadTVIP81100_Rechts_webl

Bij deze vorm van videobewaking worden de IP-camera’s aangesloten op zogenaamde UTP / Rj45 netwerkkabels. De uitgang van de camera levert een MPEG4, H264 of een ander digitaal signaal. Ook hier kunnen de beelden in HD kwaliteit worden opgeslagen. De kwaliteit van de beelden is afhankelijk van de ingestelde bitrate en uiteraard de beschikbare bitrate van het IP-netwerk. Theoretisch kan de kabel 1Gbit/s transporteren, maar deze waarde wordt in de praktijk niet gehaald. Deze theoretische waarde is echter ook niet nodig. Voor een kwalitatief goed HD beeld op te slaan moet u denken aan waarden van 4 tot 8 MBit/s. Bedenk wel dat bij 5 camera’s de aanvoer naar de recorder dan ook de vijfvoudige capaciteit moet hebben. Echter is dit geen enkel probleem bij het gebruik van UTP kabels met de juiste aansluitingen en de juiste montage. De camera’s kunnen met een aparte voeding worden aangesloten of via “power over Ethernet” (PoE). De netwerkswitch kan PoE geschikt zijn of er kan gebruik gemaakt worden van een PoE injector. De beelden kunnen worden opgeslagen op een harddiskrecorder, Network Array Storage (NAS) of op uw eigen computer met software en uiteraard zijn er ook talloze apps om deze op uw smartphone te bekijken.

Voordeel: Kwalitatief hoogwaardige oplossing, beelden makkelijk beschikbaar op uw mobiele telefoon, lange afstanden mogelijk.

Nadeel: UTP kabels nodig, goede netwerk infracstructuur en ip-camera’s duurder dan analoog

 


3. Digitale videobewaking via WiFinetwerk ip-camera TVIP61550

Net als bij item 2 levert de uitgang van de camera een MPEG4, H264 of een ander digitaal signaal. De grootste beperking bij het gebruik van WiFi is de capaciteit van het netwerk. De meest optimale wifi verbinding van een 802.11b/g netwerk levert een capaciteit van 20Mbit/s. Echter elke 3db verlies levert een halvering op van de capaciteit. In de meeste huishoudens in Nederland en België kan men ook door de invloeden van de buurtnetwerken blij zijn met een capaciteit van 8 Mbit/s draadloos via Wifi. Dit is over het algemeen voldoende voor 1 a 2 camera’s, maar die mogen dan niet te ver verwijderd zijn van de draadloze router.  Met nieuwere Wifi technieken zoals bijvoordeeld 802.11N kunnen hogere snelheden bereikt worden. Range-extenders kunnen bij videotransmissie nauwelijks dienst doen. Deze pikken een slecht signaal op en versterken dan wel het signaal, maar het verbetert niet de capaciteit van het netwerk.

Voordeel: Makkelijk in te zetten voor plaatselijke videobewaking en beelden makkelijk beschikbaar op uw mobiele telefoon

Nadeel: Goed Wifi netwerk vereist technische kennis van de installateur en is een must, beperkte afstand

 


4.Digitale draadloze bewakingsset via eigen netwerkdraadloze bewakingsset

Draadloze bewakingssets die geen gebruik maken van het bestaande WiFi netwerk zijn een goed alternatief om bovenstaande problemen op te lossen. Deze zenden en ontvangen op een eigen frequentie, waardoor de capaciteit hoger is. De beelden kunnen hierdoor in goede kwaliteit en stabiel worden verzonden. De sets zijn uitgerust met een kabel om de beelden door te zetten naar het internet en ook kunnen ze
de beelden vaak opslaan op een SD-kaart van 32GB. Alleen bewegingen worden opgenomen

 

Voordeel: Betrouwbare draadloze oplossing, goede beelden, geen specifieke kennis nodig en beelden makkelijk beschikbaar op mobiele telefoon

Nadeel: Beperkte opname capaciteit. Lagere resoluties